Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Mijn kindertijd

Kobbegem is mijn geboortedorp. Ik werd er geboren tijdens de tweede wereldoorlog. Mijn kinder- en jeugdjaren heb ik hier doorgebracht. In die jaren waren er nog heel wat boerderijen waarin de koeien graasden. Wij konden er rustig spelen in de weiden en op de boerderijen bij vriendjes. Niets was zo heerlijk om in de zomer mee naar het veld te gaan samen met de boer. Als we bij een vriendinnetje waren kregen we prompt een boterham van het zelfgebakken brood met plattekaas en bruine suiker. Daar was niets lekkerder en we ruilden dan maar die van ons, want dat brood kwam van de bakker.

's Morgens werden we wakker van het kraaien van de haan. Tegen negen uur gingen we naar het gemeenteschooltje. We moesten niet ver stappen want in Kobbegem lagen de meeste huizen rond de kerk en de school. 's Middags gingen de kinderen naar huis om te eten met uitzondering van een paar die 'te ver" wooonden. Die pauze was zalig. In de namiddag gingen we dan terug om na 3uur30 weer naar huis te keren. Eerst kregen we ons vieruurtje, maakten we ons huiswerk en leerden we onze lessen. Nadien mochten we buiten spelen. In de winter gingen we in de sneeuw sneeuwmannen maken of op de vijver glijden. Als het weer te slecht was kwamen de vriendinnetjes thuis of gingen wij naar de vriendinnetjes. Gewoon wat spelen met de poppen, winkeltje of "kokeneten".

In de zomer dan konden we rustig buiten ravotten in het bosje of de weiden. We waren nooit ver van huis en niemand was ongerust dat er "iets" zou gebeuren. Er was genoeg sociaal contact door de inwoners.

Als het donker werd zaten we allen gezellig samen aan tafel om te eten. Nadien werden de overgordijnen gesloten, de kachel nog eens bijgevuld, in krant of boek gelezen en samen met onze ouders aan gezelschapspelletjes gedaan.

Kaarten, ganzenspel of domino, veel meer werd er niet gedaan. De avonden verliepen rustig en er werd veel gepraat, verteld en gezongen. Er was nog geen TV, we hadden geen auto, maar we voelden ons heel geborgen.

In de zomer reed heel de familie uit met de fiets op bezoek naar de grootouders, gingen we naar het strand in Hofstade of reden we naar Buggenhoutbos om een ijsje te eten.