Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
15 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Vierkantshoeve

Het Torenhof de vierkantshoeve van Louis Schoukens.

(arikel uit Klakson 399 - 15 april 2010)

Torenhof3Deze prachtig onderhouden vierkantshoeve is gelegen in een rustige omgeving langs de vallei van de Maalbeek. Louis werd in 1946 geboren in Merchtem, als zoon van Renè en Louise Schoukens-Vandenhoute.

Het gezin telde naast Louis nog 6 broers en 1 zus. Toen zijn ouders begonnen met de uitbating van een wasserij hadden zij het heel erg druk. Moeder overleed plots en veel te vroeg op 42 jarige leeftijd en dat veranderde veel in het leven van Louis.

Toen hij nog maar enkele maanden oud was verhuisde hij naar het Torenhof bij zijn oom en tante René en Alice Vandenhoute –Schoukens die geen kinderen hadden. Op 40 jarige leeftijd werd hij door zijn pleegouders geadopteerd.

Elke zondag kwam de hele familie hier eten en zo bleef een nauwe band met de familie steeds bestaan. Toen hij twee jaar was ging hij even terug bij vader wonen maar korte tijd nadien is hij definitief verhuisd naar het Torenhof.

De goede familieband is steeds gebleven en veel goede vrienden komen regelmatig afgezakt naar het Torenhof dat wel op de "Zoete Inval" lijkt. Na de dorpsschool te Kobbegem vervolgde hij zijn studies aan het H. Hartcollege te Ganshoren.

Daarna studeerde hij 2 jaar aan het Sint Thomas Instituut te Brussel, regentaat Nederlands, Engels en Geschiedenis. Na zijn studies ging hij aan de slag als rekenaar aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit van Leuven. Hij moest er vooral de variabele sterren bekijken en berekenen. Het waren lange werkdagen met vooral lange verplaatsingen met tram en trein.

Daarna gaf hij gedurende 20 jaar les aan het Vrij Instituut voor Vleesbedrijf van Van den Boeynants te Anderlecht.Torenhof binnen-nieuw Door rationalisatie moest het Vrij niet Confessioneel Instituut afbouwen en daarna verdwijnen. Louis zat dan gedurende 5 jaar werkloos thuis en hielp een handje op de boerderij waar altijd werk was. Toen minister Van Den Bossche de wet over het ter beschikking stellen aanpassen moest hij opnieuw op zoek naar werk. Toevallig liep hij een vriend tegen het lijf die hem vertelde dat er 12 uur vrij kwam aan de Technische school te Merchtem en de Tuinbouwschool te Peizegem. Louis gaf er les tot hij op zijn 55 ste op pensioen ging.

Een rijke geschiedenis 

Van in de verte kon je de stompe toren van deze vierkantshoeve tussen de lappen groene weiden en tarwevelden zien verrijzen. Kobbegem was en is nog steeds een landelijke gemeente, een oase van rust en van verrassend mooie hoekjes. De Bettegembeek kronkelde zich evenals de wegen door de malse weiden, de hoeven lagen genesteld in de boomgaarden. Zo werd het in 1938 beschreven. Het Torenhof is een Brabantse hoeve met een duiventoren die dateert van de jaren 1300 en afhankelijk was van de leenheer van Groot-Bijgaarden. In de 13"" eeuw zou het Torenhof als bruidsgeschenk door de heren Van Wijnegem verkregen zijn.

In de 14de eeuw sprak men van het goed "de Toren" en in de 15* eeuw van 't "hoff te Ouarebbe" naar een toenmalige eigenaar, Vooraan was er een stenen kapelletje ter ere van Sint Gaugerikus. De toren diende oorspronkelijk als versterking, als noodwoning of als bunker. Wanneer plunderende legers naderden vluchtten de bewoners in de toren, de ophaalbrug werd opgetrokken en de ladder binnengehaald zodat iedereen veilig zat. Er was ook een gevangeniskelder, bovenaan merk je nog de dichtgemetselde schietgaten.

In 1684 sloeg de ganse bevolking op de vlucht voor de plunderende legers van Lodewijk XIV, koning van Frankrijk. In 1686 telde Kobbegem 29 huizen en 4 of 5 hoeven. In 1780 werd door Jan Vandendriessche pas een molen opgericht. Vroeger kwam men hier op bedevaart tegen de krankzinnigheid. Er moeten toen in de streek heel wat "zotten" geweest zijn want het aantal bedevaarders was zo talrijk dat men op het kerkhof tijdelijke hutten moest inrichten. De zware eiken balken en de ingewikkelde gebinten hebben de eeuwen schitterend getrotseerd.

Vanuit de toren heb je heerlijke vergezichten van Asse, Kobbegem en Brussegem. Ondertussen is de toren beschermd monument.

De boerderij vroeger

Torenhof binnen-nieuw1Vroeger was het hier een gemengd bedrijf van 30 ha groot. Naast een 30 tal melkkoeien, later zoogkoeien, liepen er enkele trekpaarden. Als gewassen werd er vooral tarwe, haver, suiker- en voederbieten en rapen geteeld. Door de uitbreiding van de industriezone gingen er enkele ha verloren. De vierkantshoeve bestaat uit een woonhuis, schuur, wagenhuis en stallen voor varkens, koeien en paarden. De vroeger mesthoop werd verplaatst buiten de boerderij. Nu staan er mooie buxusstruiken en rozen. Vroeger kwamen boeren uit de omtrek hier regelmatig helpen, in ruil mochten zij de paarden gebruiken om hun veld te bewerken. Nu telt de hoeve 16 ha vooral weiden. De gebouwen zijn grotendeels bewaard gebleven, hel wagenhuis werd afgebroken en de schuur werd aangepast. De varkensstallen achteraan zijn verdwenen. Het onderhoud en het beheer van de gebouwen zijn jaarlijkse opdrachten die heel wat aandacht vragen

Leuke hobby's

Reizen is altijd één van de favoriete hobby's van Louis geweest. Vroeger waren het vooral langere reizen naar India, Nepal en Amerika. Hij bezocht Amerika een vijftal keren van oost naar west vooral New York en New Orleans.

Naast het bezoek aan musea en concerten heeft Louis vooral interesse voor al wal met cultuur te maken heeft. Nu wordt er vooral naar kortere reizen uitgekeken. Een reis naar een Skandinavisch land zou hij nog graag invullen.

Gedurende 10 jaar was Louis reisgids bij Rantours en Cars Pierre waar ook zijn broer actief was.

Al die tijd ontdekten zij het mooie van Duitsland, Frankrijk, Italië en Yougoslavie. Louis is ook voorzitter van Neo' s, het netwerk voor ondernemende senioren. Zij organiseren dit jaar een zestal daguitstappen, citytrips naar Wenen en een reis naar Beieren.Louis

Vorig jaar waren er uitstappen naar Portugal en Chantilly. Tijdens de winterperiode worden er culturele voordrachten ingericht en voor heel wat animatie gezorgd.

Elke dinsdag is Louis ook aanwezig op de repetities van het zangkoor Canticorum in Merchtem. Zij verzorgen heel wat optredens, een Kerstconcert en zelfs in Saint-Vith werden zij uitgenodigd. De activiteiten van dit succesvol zangkoor geven heel wat voldoening. Louis is ook penningmeester van de duivenbond "Op de plank en binnen". Hun lokaal is in café "'t Wit Paard" te Kobbegem.

Wat brengt de toekomst ?

halloween0Aangezien er geen opvolger is blijft de toekomst op dit ogenblik onduidelijk. Als ik gezond mag blijven hoop ik hier nog vele jaren te mogen genieten van de rust, het prachtig uitzicht en de natuur. Wat er later met deze prachtige vierkantshoeve zal gebeuren is ook voor Louis een raadsel.

Je kan hier de vos zien lopen, de gekraagde roodstaart horen zingen en ontwaken in een oase van rust in deze Sint Gorikswijk, dit mogen beleven is een voorrecht. Vroeger werd hier ook hel ruilertornooi Sint Martinus georganiseerd. De plaatselijk jeugd organiseert haar jaarlijkse Halloween in de toren, wat altijd een fijne gebeurtenis is. Louis is ook de familie erg dankbaar voor de goede samenwerking en de fijne dagen die zij samen nog altijd mogen beleven. Ook de vele vrienden zijn hier steeds welkom.

Bedankt Louis voor de gastvrijheid, het heerlijk glaasje wijn en de hartelijke en gezellige babbel!

Veel succes met je hobby's en geniet nog lang van je fascinerend Torenhof met al zijn geheimen !