Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
15 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Kantinebrand

 

Kantine
Kantine0
Kantine1
Kantine10
Kantine11
Kantine12
Kantine13
Kantine2
Kantine3
Kantine4
Kantine5
Kantine6
Kantine7
Kantine8
Kantine9
01/15 
start stop bwd fwd

De kantine van voetbalclub SV Kobbegem is afgebrand. De derby tegen Terheide werd afgelast. Trainen en spelen op het eigen terrein zal lange tijd onmogelijk zijn. De voorzitter is dringend op zoek naar uitwijkmogelijkheden.

Volgens de brandweer gaat het om een accidentele brand, maar ze kan niet zeggen waar de oorzaak ligt. In de buurt van de gaskachel bevond zich ook een microgolfoven en de elektriciteitskast. Een expert komt maandag kijken. “Over twee weken is er weer een thuiswedstrijd gepland, en dan moet er een oplossing zijn. Want anders verliezen we telkens met forfaitscore, en krijgen we een fikse boete met kans op uitsluiting,” zegt de voorzitter.

Voorzitter en duivel – doet – al François Goossens was om 10 uur de gasverwarming gaan aanzetten, omdat de club in de namiddag een derby zou spelen tegen VC Asse-Terheide.Franois

Er was pas afgelopen week een gloednieuwe gastank geplaatst, vertelt Goossens. Nadat ik de gaskachel had aangezet ben ik gaan kaarten in ’t Wit Paard zoals ik altijd doe. Een half uur later kwam terreinverzorger Yvan Longin toe om het terrein te kalken. Er was nog niets aan de hand. Nadat hij in de vestiare de kalkmachine was gaan vullen, zag hij bij het buitenkomen dat er rook kwam uit de kantine.

Longin stelde vast dat de kantine vol rook was en belde onmiddellijk de brandweer. Toen de brandweer ter plaatse was stond het achterste deel van de kantine al in lichterlaaie. De brandweer sloot de gastank langs de kant van de kleedkamers af. Een groot deel van de kantine moest bij de bluswerken worden afgebroken. De kantine is vernield. Het deel dat nog rechtstaat moet wellicht ook als verloren worden beschouwd.

Dat geldt ook voor de inboedel: koelkasten, tafels, stoelen en muziekinstallatie gingen verloren. De deby tussen Kobbegem en Terheide werd afgelast.

“Voor die belangrijke wedstrijd tegen de eerste in de reeks hadden we ook heel wat drank ingeslagen”

Volgens de brandweer gaat het om een accidentele brand, maar ze kan niet zeggen waar de oorzaak ligt. In de buurt van de gaskachel bevond zich ook een microgolfoven en de elektriciteitskast. Een expert komt vandaag kijken.  Ook netwerkbeheerder Eandis kwam ter plaatse omdat elektriciteitskabels beschadigd raakten en bloot kwamen te liggen.

Zware dobber

Schepen van sport Rik De Baerdemaeker (CD&V) kwam ook poolshoogte nemen. “Toevallig is er maandag (vandaag) sportraad. We gaan bekijken hoe we de club kunnen helpen, eventueel met een tijdelijke container” aldus de schepen.

“Het wordt een zware dobber want SV Kobbegem draait op een kleine equipe, maar wel met een sterke vriendengeest.” Zegt  Pauwel De Proost, vandaag nog e enige Kobbegemnaar bij het spelersteam. “Ik hoop dat er wat steun komt van de gemeente. Het wordt wellicht wat improviseren de rest van het seizoen want zonder elektriciteit kunnen we niet trainen op ons eigen plein. Komende woensdag  mogen we van Asse Z alvast trainen op hun synthetisch veld.

“Ik heb al contact gehad met de andere ploegen uit Groot Asse”  zegt François Goossens. Er moet worden beken wanneer hun terreinen vrij zijn en de voetbalbond moet zich akkoord verklaren. Over twee weken is er weer een thuiswedstrijd gepland, en dan moet er een oplossing zijn. Want anders verliezen we telkens met forfaitscore , en krijgen we een fikse boete met kans op uitsluiting.

Uit Nieuwsblad van 13-01-2014   Foto's: Jelle Schepers en Rudy De Saedeleir.

Uit GoeiedagAsse van 12-01-2014

In Kobbegem is zondagvoormiddag de kantine van voetbalclub SV Kobbegem volledig uitgebrand.

Voorzitter François Goossens was om 10 uur de gasverwarming gaan aanzetten, omdat de club vanmiddag zou spelen tegen VC Asse-Terheide, een wedstrijd die intussen is afgelast.

‘Er was pas afgelopen week een gloednieuwe gastank geplaatst’, vertelt Goossens. ‘Nadat ik de kachel had aangezet ben ik gaan kaarten in ‘t Wit Paard, zoals ik altijd doe.’

Een half uur later kwam terreinverzorger Yvan Longin toe om het terrein te kalken. Nadat hij in de vestiaire de kalkmachine was gaan vullen, zag hij bij het buitenkomen dat er rook kwam uit de kantine. Longin stelde vast dat de kantine vol rook was en belde onmiddellijk de brandweer.

De oproep bij de brandweer van Asse kwam binnen om 10.42 uur. Toen de brandweer ter plaatse was, stond het achterste deel van de kantine al in lichterlaaie.

De brandweer sloot de gastank, langs de kant van de kleedkamers, af. Een groot deel van de kantine moest bij de bluswerken worden afgebroken.

De kantine is totaal vernield. Volgens de brandweer gaat het om een accidentele brand, maar ze kan niet zeggen waar de oorzaak ligt. In de buurt van de gaskachel bevond zich ook een microgolfoven en de elektriciteitskast.

Ook Eandis kwam ter plaatse omdat door de brand een aantal elektriciteitskabels beschadigd raakten en bloot kwamen te liggen.

De wedstrijd SV Kobbegem-VC Terheide van zondagmiddag is dus, zoals gezegd, afgelast.

Hoe het verder moet met de kantine is nog niet duidelijk. Het deel dat nog rechtstaat moet wellicht ook als volledig verloren worden beschouwd.

SV Kobbegem wikt alternatieven na verlies kantine.

Enkele foto's uit GoeiedagAsse

                                          

 

Kijk even mee naar enkele beelden en klik erop:

Uit GoeiedagAsse van 14-01-2014

Er is voorlopig nog geen echt zicht op een oplossing voor voetbalclub SV Kobbegem. De vierde provinciale zit in de penarie sinds zondagvoormiddag de kantine in vlammen opging.

Omdat ook de elektriciteit is afgesloten is trainen en spelen op het veld aan de Ganzenbos voorlopig uitgesloten. Een expert en de verzekeringsagent kwamen maandag kijken, maar het lokaal, wat er nog van rest, is nog niet vrijgegeven.

De club kreeg intussen wel aanbiedingen van VC Terheide, Asse-Z, VW Mollem en Toekomst Relegem om gebruik te mogen maken van hun faciliteiten.

Voorzitter François Goossens zit donderdag met het bestuur van VW Mollem rond de tafel om te bekijken of de thuismatchen van SV Kobbegem de rest van het seizoen in Mollem kunnen afgewerkt worden.

Volgens de kalender is dit mogelijk, want Mollem speelt steeds uitd als Kobbegem thuis moet spelen. In dit scenario zou de club in Terheide trainen.

Op de Assese sportraad kon maandag nog niet veel worden gezegd om de club te hulp te schieten. ‘We moeten afwachten wat de verzekering zegt. We willen ook eerst praten met de club hoe die zelf haar toekomst ziet’, zegt sportschepen Rik De Baerdemaeker (CD&V).

Uit GoeiedagAsse van 13-05-2014

De toekomst van voetbalclub SV Kobbegem ziet er op het einde van volgend seizoen hoogst onzeker uit. Nadat begin januari de kantine op hun voetbalveld afbrandde  verliest de club nu ook zijn terreinen waardoor het  zonder voetbalveld zit. Eigenaar Domien De Donder- De Bisschop, zelf gedurende 25 jaar voorzitter van de club, vroeg aan huidig voorzitter François Goossens om “volgens schriftelijke afspraak” het terrein tegen 6 augustus in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Niet dat de eigendom van De Donder zou verkaveld worden maar omdat het stuk grond tussen het huidige voetbalveld en de Ganzenbos (van een andere eigenaar) verkaveld wordt. Hierdoor zal er op korte termijn  niet langer een doorgang naar het voetbalveld  zijn en raken de terreinen ingesloten. Van in 1975 stelde De Donder zijn  grond gratis ter beschikking van de voetbalclub. Die club was er vooral voor het dorp  en de jeugd en het voetbal in onze gemeente. De club had destijds zelf 4 ploegen in competitie waaronder een jeugdploeg.

Eén ploeg

“Vandaag is er nog slechts één ploeg en de spelers zijn al lang niet meer van Kobbegem of Asse, maar in hoofdzaak vreemden die zelfs meestal Franstalig zijn. Bovendien bestaat het bestuur nog uit slechts twee mensen (Francois Goossens en Anja Perrault) die bovendien dichte familie zijn van mekaar. Het draait al lang niet meer om het voetbal maar allemaal om de centen. Roger Callebaut nam 2 jaar gelden ook al ontslag omdat hij van het bestuur geen transparant inzicht kreeg op de financiën en de werking van de club. Bovendien zou het bestuur zich maandelijks een riante bestuurs vergoeding toekennen. SV Kobbegem is zijn sociale rol voor het dorp helemaal verloren ,” zegt De Donder. Bovendien wordt de club al lang niet meer gedragen door een volwaardig bestuur en medewerkers.

De club kreeg inmiddels wel van de verzekering ter compensatie van de verloren kantine na het brandincident 39.000 euro uitgekeerd. “De club dacht hiermee containers of zelfs een nieuwe kantine op te trekken” stelt voorzitter François Goossens. “Maar nu wij het terrein moeten verlaten en alles in zijn oorspronkelijke staat dienen te herstellen, kan dat natuurlijk niet meer”.

Mollem

SV Kobbegem besliste inmiddels om volgend seizoen op de terreinen in Mollem te voetballen. Daar mogen ze een jaar gratis spelen maar na het volgende seizoen zouden zij aan de privé eigenaar van dat terrein 1750 euro per maand moeten betalen en verliezen ze ook de inkomsten van de kantine. “De toekomst van de club oogt dus zeer onzeker, hoe lang kunnen we dit financieel volhouden?” vraagt Goossens zich luidop af.

En waarom dan niet uitwijken naar Walfergem, dat was toch voor de handliggend? “Wij zijn daar niet gewenst,” stelt voorzitter Goossens. “De terreinen in Walfergem eigendom van de gemeente worden gebruikt door de Simca Boys, Opel Boys en de jeugd van Asse die ons liever niet op hun terreinen zien”. De gemeente van zijn kant laat weten dat SV Kobbegem nooit een schriftelijke aanvraag heeft gedaan om volgend seizoen het terrein in Walfergem te gebruiken waar ook de voorziening van een kantine bestaat.

Activa

Als de club zou verdwijnen dan moeten de activa (de clubkas) volgens de statuten worden overgedragen aan een andere vzw (vereniging zonder winstdoel) of een gelijkaardig doel. Met 39.000 euro in kas wordt SV Kobbegem dus een verleidelijke suikertante. Een fusie tussen Kobbegem en VW Mollem behoort tot de mogelijkheden maar ook Kobbegem kermis of een ander goed doel behoren tot de mogelijkheden.

(Jean-Paul Van der Elst)