Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Gemeentehuis

Asse is van plan om het oud gemeentehuis van Kobbegem te verkopen. De opbrengst wordt geïnvesteerd in een gemeenschapshuis voor het dorp.

Het voormalige gemeentehuis aan de Lierput stond enkele jaren geleden al op een lijst van gemeentelijke panden die het bestuur van de hand wilde doen. De verkoop werd drie jaar geleden alsnog afgeblazen toen in Kobbegem, na enkele jaren onderbreking, een hernieuwde Chiro van start ging. Omdat het oud gemeentehuis het enige vrije pand was, mochten de jongeren er hun jeugdlokalen inrichten. In mei dit jaar viel echter opnieuw het doek over de Kobbegemse Chiro. Jan De Backer (CD&V), schepen van Patrimonium, stelde daarom aan het schepencollege voor om de verkoopprocedure voor het oud gemeentehuis opnieuw op te starten.

‘Eerst moet echter de tuin wat worden herschikt, om de toekomst van de achterliggende zaal te vrijwaren’, aldus De Backer. ‘De schatting is aangevraagd, maar ik vermoed dat de waarde ergens tussen de 350.000 en 400.000 euro moet liggen. Het is ook een heel ruim gebouw en rustig gelegen. Er kan best een mooie villa van worden gemaakt.’

Wat er gaat gebeuren met de vroegere, achterliggende school is nog niet beslist. Die wordt nog gebruikt door enkele verenigingen, maar de keuken is nog amper geschikt en er zijn kosten aan het dak. ‘Restaureren, zoals in Bekkerzeel gebeurde, is een mogelijkheid, maar persoonlijk ben ik voorstander om de school af te breken en met de opbrengst van de verkoop van het oud gemeentehuis een volledig nieuw gemeenschapslokaal op te richten. Financieel lijkt me dat de verstandigste keuze. Dat wordt een dossier voor het volgende gemeentebestuur.’

(Bron: Het Nieuwsblad van 04-08-12)

 Het gemeentebestuur van Asse verkoopt het voormalige gemeentehuis van Kobbegem op donderdag 24 oktober om 16 uur in café 't Wit Paard in Kobbegem. Het oud-gemeentehuis aan de Lierput stond enkele jaren geleden al op een lijst van panden die het bestuur van de hand wilde doen. Vier jaar terug werd alsnog afgezien van een verkoop toen een hernieuwde Chiro in het oud-gemeentehuis trok. Die Chiro van Kobbegem is vorig jaar echter weer opgedoekt. Het gebouw wordt geschat op 300.000 euro. Mogelijk wordt de achterliggende school later apart openbaar verkocht. Die wordt nog amper gebruikt nu de Kobbegemse verenigingen over de gerenoveerde pastorij beschikken. Er zijn voor het oud-gemeentehuis drie bezoekdagen vastgelegd: zaterdagen 12 en 19 oktober van 14 tot 16 uur en woensdag 23 oktober van 17 tot 19 uur, of na afspraak op 02-454.19.39 bij Dirk Langhendries.

Bron: Het Nieuwsblad van 12-10-13

 

Geen enkele potentiële koper daagde op bij de openbare verkoop van het oud-gemeentehuis van Kobbegem in café 't Wit Paard. Het oud-gemeentehuis aan de Lierput werd geschat op 300.000 euro. Op de bezoekdagen waren er wel wat geïnteresseerden, maar blijkbaar schrikte de prijs en de oude staat hen af, net als het gebrek aan een tuin en parkeerruimte. Asse wil bovendien de achterliggende school verkopen. Mogelijk overweegt het nu het oud-gemeentehuis en de school toch in één lot te verkopen.

Bron: Het Nieuwsblad van 04-11-13

De school te Kobbegem veel gevraagd.

De oude school van Kobbegem staat op het verkooplijstje van de gemeente Asse. De gemeente renoveerde de pastorie tot een prachtig geheel waar vergaderruimte voor de lokale verenigingen voorzien werd. Maar de school valt als tweede optie te duur uit. Niet iedereen is onverdeeld gelukkig met de verkoop. Erik Beunckens (Zellik-Relegem) pluisde uit dat de zaal maar liefst 79 maal verhuurd werd en dat 19 verschillende verenigingen er gebruik van maakten. De verhuur van de zaal werd bovendien verschillende keren geweigerd voor privédoeleinden. Erik Beunckens besloot daaruit tijdens de gemeenteraad dat een deelgemeente zonder gemeenschapsruimte een slaapgemeente wordt.

Lijst Zellik-Relegem blijft zich dus verzetten tegen de geplande verkoop van de oude gemeenteschool. (DG)

(Bron: Klakson nummer 510 van 25 juni 2015)

 

Een beetje geschiedenis:

De ouderen onder ons zullen zich misschien nog herinneren dat er tijdens begin 1950, toen de huidige schoollokalen gebouwd werden, de kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar les kregen in twee lokalen op de eerste verdieping van dit gemeentehuis.

De leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar kregen in die periode les in de pastorij waar nu de grote zaal is.