Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
15 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Cafe's

In Kobbegem bestonden er in mijn kindertijd, als mijn geheugen mij niet in de steek laat, wel zeven cafés voor een bewonersaantal van nog geen 500 inwoners. Nu is en nog één café nl. ’t Wit paard. Van de verdwenen cafés herinner ik er mij nog een paar.

Café De Smet

Op de splitsing van de Broekstraat en de Willem De Ganckstraat staat nog het authentieke dorpscafé van de familie de Smedt, beter gekend als "bij den Tingeleir"Caf De Smet

Tot eind 2009 of 2010 stond François De Smedt nog achter de toog, maar na zijn overlijden werd dit café eveneens gesloten. Ik herinner mij nog heel goed dat er daar tot laat in de nacht met de kaarten gespeeld werk. Wij woonden er in de buurt en zagen hoe druk het er kon zijn.

Dat dit café net naast de vroegere melkerij lag deed de mensen geen pintje minder drinken. De brouwerij verdween maar het café bleef.

Het pleintje vóór het café heet sinds enkele jaren nl: “Het De Smedt pleintje”.

Nu is het café verkocht en de nieuwe eigenaars zijn bezig met verbouwen. De bestemming zal een woonhuis zijn.

Tingeleir schilderijkl

 

 Voor meer info over dit prachtige schilderij: klik hier

 

 

Het café van Michel Van der Steen.

Enkele jaren terug sloot ook dit café de deuren en werd verkocht

De nieuwe eigenaars verbouwden dit art decocafé om tot een prachtige woonst.

Karen en Erik kochten het en verbouwden het met groot respect voor de originele architectuur tot een moderne woning. Zelfs een deel van het interieur van het café werd behouden.

caf michel1Art deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die een weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst, bij zowel de architectuur, het grafische, industriële en interieurontwerp, als de beeldende kunst en kledingmode. De beweging was in zekere zin een mengelmoes van vele verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste decennia van de 20e eeuw.

Bekende Art-Decogebouwen in België zijn het Stocletpaleis, de Villa Empain en de Nationale basiliek van het Heilig Hart in Brussel, de Antwerpse Boerentoren en het gemeentehuis van Vorst.

Emiel Van der Steen.

Op de plaats waar nu het restaurant “De Plezanten Hof” staat was er vroeger het café” van Miel en Wis Van der Steen met annex de schrijnwerkerij, zagerij. In het café was het duivenlokaal. Naar het schijnt ging mijn papa vooraleer hij in zijn huis woonde daar tijdens de middag zijn boterhammen eten.

Tijdens de jaarlijkse kermis stond er op de binnenkoer van dit café een mooie ronde danstent met spiegels. Vooraan stond een elektrisch prachtig orgel waarvan je de muziek tot buiten de tent kon horen.

De inkom was de inkom van het café.