Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Brand in Kobbegem

Een uitslaande brand heeft gisteren een bijgebouw van een woning in de Willem De Ganckstraat in de as gelegd. De vuurzee veroorzaakte heel wat rookontwikkeling, wat de bluswerken er niet eenvoudiger op maakte. Toch wist de brandweer het grootste deel van de woning te vrijwaren.

De brand brak uit in de vroege ochtend. Rond 5 uur werd er alarm geslagen, maar toen stond een deel van het bijgebouw al in lichterlaaie. Brandweerploegen uit Asse waren snel ter plaatse en gingen de vlammen noodgedwongen te lijf met een zogeheten 'buitenaanval'. Dat is een blustactiek die gebruikt wordt om het vuur naar binnen toe te bestrijden, en die aangewend wordt wanneer het te gevaarlijk is om het gebouw te betreden. Pas wanneer de metershoge vlammen min of meer bedwongen waren, kon er ook binnen geblust worden.

Hoewel het er allesbehalve goed uitzag, konden de brandweermannen toch een groot deel van de halfopen bebouwing redden. Toch was er ook zware schade. Eens de bluswerken achter de rug waren, rond 7.30 uur, werd het huis tijdelijk onbewoonbaar verklaard. Het bijgebouw, dat gebruikt wordt als berging en bijkeuken, ging wel in de vlammen op.

Oververhitte kachel

De oorzaak van de brand moet gezocht worden bij een oververhitte kachel, die in de bergruimte opgesteld stond. Of dat dan weer het gevolg is van een kortsluiting, is niet meteen duidelijk. Het verwarmingstoestel zou wel een hele nacht gebrand hebben.

De bewoonster van het huis, die als bij wonder niet gewond raakte, werd tijdens de interventie opgevangen bij buren. Niet veel later nam de dienst Slachtofferbejegening van de politie het over. Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) bood de vrouw een noodwoning aan via de sociale dienst van de gemeente, maar daar ging ze niet op in. Ze kon immers de komende dagen terecht bij haar moeder.

Niet lang na de bluswerken haalden de brandweermannen ook heel wat verbrande spullen uit het getroffen bijgebouw. Die werden op straat grondig nageblust. In de namiddag trok de brandweer opnieuw naar de woning om er een extra controle uit te voeren. De vuurhaard bleek evenwel volledig gedoofd te zijn

Bon: HLN van/12/2016 - 03u32