Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
5 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Aktueel

Januari

Januari (ook wel: louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van poorten en deuren.

Januari en februari zijn de laatste twee maanden die aan de kalender werden toegevoegd, aangezien de Romeinen de winter als een maandloze periode zagen. (Wikipedia)

 

 Nieuwjaar 

De mensen vieren feest om de start van het nieuwe jaar te vieren.

Op 1 januari wensen we iedereen het beste, zodat we die wensen ook terug ontvangen.

Men ziet de periode van Kerst tot Driekoningen (de heidense twaalf nachten) tegenwoordig nog steeds als feestelijke periode. In deze periode vallen (verplichte) snipperdagen  en schoolvakanties, en veel bedrijven zijn gesloten. Veel mensen laten de kerstboom  tot na Driekoningen staan. De tradities van onze heidense voorouders hebben dus nog steeds invloed.

De Nieuwjaarsvuren zijn terug te vinden in de traditionele kerstboomverbrandingen die in sommige plaatsen nog steeds worden georganiseerd. De oude vuren werden destijds gedoofd, en nieuwe vuren werden ontstoken om het oude jaar te vernietigen en de komst van het licht en het nieuwe te onderstrepen.(Wikipedia)

Driekoningen

In het verhaal van de geboorte van Jezus kwamen er herders en koningen van overal naar de stal. Zij waren de eersten die Jezus leerden kennen en vertelden het nieuws verder aan alle mensen van goede wil.

Later, toen Jezus volwassen was, reisde hij zelf door het hele land. Hij hielp vele mensen en hij vertelde hen hoe ze gelukkig konden worden. Die mensen konden niet over Jezus zwijgen en vertelden aan iedereen wie hij was, hoe hij leefde en hoe goed hij was.

Nog steeds vertellen wij dit verder: Jezus is gekomen voor alle mensen. Hij maakt mensen gelukkig. Voor hem zijn alle mensen gelijk. Zijn Vader ziet ons graag, of wij nu rijk zijn of arm.

Drie koningen is een katholiek feest dat herinnert aan de reis drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior.

Ze worden ook wel de drie wijzen uit het Oosten genoemd. Ze hadden veel verstand van sterren en konden de toekomst voor- spellen.

ln de bijbel staat dat ze op zoek waren naar de nieuwe koning van het joodse volk. Een heldere ster wees hun de weg naar het dorp Bethlehem. Daar vonden ze in een stal het pasgeboren kindje Jezus.

Hij kreeg dure cadeaus van de koningen: goud, wierook en mirre. Mirre is lekker ruikende hars die in zalf wordt gebruikt. Het feest van de drie koningen wordt nog steeds gevierd.

ln sommige steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen gaan kinderen verkleed als koning langs de huizen. Ze dragen een ster, zingen een lied en halen snoep op. Soms bakken vaders of moeders een koek met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine. Dat is om de mensen eraan te herinneren dat twee van de koningen wit waren en één bruin.

Het kind dat de bruine boon krijgt, mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen.

Weer in januari

Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C. In Ukkel blijven de normale daggemiddelden van de temperatuur in de loop van de maand min of meer constant : ze schommelen tussen 2 en 3,5°C.

Sommige jaren echter kunnen deze daggemiddelden in Ukkel, tijdens bijzonder zachte dagen, waarden van meer dan 10°C bereiken : de recordwaarde bedraagt 12,1°C en werd bereikt op 1 januari 1921, 10 januari 1936 en 15 januari 1975. Deze daggemiddelden kunnen ook zeer laag zijn en waarden bereiken tot ver onder –10°C: het record dateert van 22 januari 1942 en bedraagt –13,4°C. De hoogste maximumtemperatuur in Ukkel werd bereikt

 op 16 januari 1947 en bedroeg 15,3°C. De laagste minimumtemperatuur werd er waargenomen op 23 januari 1940 en bedroeg –18,7°C. In de rest van het land werd de laagste minimumtemperatuur ooit geregistreerd op 20 januari 1940 in de vallei van de Lesse (Rochefort) en ze bedroeg –30,1°C.

De maandgemiddelden van de neerslag variëren in ons land tussen 50 en 130 mm. Over het algemeen zijn de dagelijkse neerslaghoeveelheden niet erg hoog tijdens de maand januari. Nochtans gebeurt het dat er in de loop van een etmaal grote hoeveelheden neerslag vallen, zoals in Hives op 6 januari 1937, toen er een totale hoeveelheid werd gemeten van 66,7 mm. In Ukkel was de natste maand januari deze van 1995, met 143,6 mm neerslag, en de droogste was die van 1997 met 2,6 mm.

De eerste maand van het jaar is na februari de maand met de meeste sneeuw: in Ukkel bestaat de neerslag gemiddeld gedurende 5,2 dagen uit sneeuw. Toch gebeurt het dat er bepaalde jaren geen sneeuw valt in Laag- of Midden-België. Dit was het geval in 1932, 1969, 1989 en 1990.

De zonneschijnduur begint tijdens de maand januari toe te nemen : het normale maandtotaal bedraagt in Ukkel 55 uur. Vanaf 1887, varieerde het tussen 26 uur (in 1902, 1915 en 1935) en 104 uur (in 1954).

Het is ook tijdens de wintermaanden dat de meeste stormen voorkomen. Niet zelden komen tijdens de maand januari op verschillende plaatsen maximale windstoten voor van meer dan 100 km/h. We herinneren ons nog levendig de stormen die ons land teisterden in 1990 : op 25 januari werd in Bevekom de hevigste windstoot ooit in ons land gemeten (168 km/u). (KMI)

Weerspreuken

Als in januari de muggen zwermen, dan moogt ge in Meert uw oren wermen

Januari zonder regen, is de boerenstand een zegen

Geeft januari sneeuw en vorst, vaak de boer veel granen dorst.

Als de muggen in januari dansen, dan wordt de boer een bedelaar.

Januari warm, dat de hemel zich erbarm.

Knapt januari niet van de kou, dan zit men zomers in de rouw.

Op een milde Januari volgt vaak een gure lente en een hete zomer.

Een winterse mug, krijgt nog een dikke rug.

Nevel in januari geeft een nat vroeg jaar.

Als de kat in januari in de zon zit, ligt ze in februari achter de kachel.