Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
31 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Aktueel

Juni

Juni (ook wel: zomermaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. Juni is genoemd naar de Romeinse godin, Juno, de vrouw van Jupiter. Juni wordt ook wel de maand van het Heilig Hart genoemd, omdat de derde vrijdag na Pinksteren meestal in juni valt. Die dag wordt het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus gevierd. (Wikipedia)

Weer in juni

De maand juni is de eerste maand van de meteorologische zomer en vormt samen met juli en augustus het warmste trimester van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur liggen tussen 17 en 23°C, naargelang van de plaats.

Het was tijdens een maand juni dat we de warmste dag van de eeuw registreerden : op 27 juni 1947 bedroeg de maximumtemperatuur, waargenomen in het klimatologisch park van het KMI in Ukkel, 38,8°C. Tussen 24 juni en 9 juli 1976 vinden we ook een uitzonderlijke reeks terug van maximumtemperaturen boven 30°C. De dagen kunnen echter ook nog relatief fris zijn: op 3 juni 1991 bedroeg de maximumtemperatuur slechts 9,7°C in Ukkel. De normale maandelijkse waarden van de minimumtemperatuur liggen tussen 7 en 11°C. In Ukkel bedroeg het minimum op 1 juni 1936 0,3°C en op 27 juni 1947 bedroeg het 21,6°C. In de Ardennen, zowel op de hoogplateaus als in de valleien, kan het nog vriezen. Op 1 juni 1975 bedroeg het minimum –2,8°C in Rochefort en op 21 juni 1964, de eerste dag van de astronomische zomer, zakte het kwik tot –0,5°C in Botrange en tot –0,6°C in Virton.

Het normale maandelijkse neerslagtotaal ligt tussen 60 en 70 mm in Laag- en Midden-België en kan groter zijn dan 120 mm op de Ardense toppen. Het regent gemiddeld een dag op twee in Ukkel ! In 1976 regende het slechts 5 dagen en het hoogste aantal neerslagdagen telden we in 1916 (26 dagen). Het gemiddeld aantal onweersdagen in het land bedraagt 10,7. Tijdens een onweer op 4 juni 1979 viel er 107 mm neerslag in Cerfontaine. In 1963 kenden we in Ukkel de natste maand juni van de eeuw met 153,7 mm. De droogste maand juni was die van 1976 met slechts 12,1 mm neerslag.

In de Ardennen viel er nog sneeuw in de Hoge Venen op 4 juni 1991.

Tijdens de maand juni kennen we de langste dagen van het jaar. De zon schijnt in Ukkel gemiddeld 195 uur. In 1987 scheen ze slechts 96 uur terwijl we in 1976 konden genieten van 302 uur zonneschijn. U zult zich misschien herinneren dat tussen 15 en 22 juni 1977 de zon slechts 15 minuten scheen !

Op 25 juni 1967 werd Oostmalle getroffen door een van de hevigste tornado’s van de 20ste eeuw. (KIM)

Pinksteren

Pinksteren is het feest waarop wordt herdacht dat de Heilige Geest gegeven werd aan de volgelingen van Jezus.

Van oudsher is Pinksteren een joods oogstfeest. Het valt precies 50 dagen na het Paasfeest.

Op het eerste joodse Pinksterfeest na de kruisiging en opstanding van Jezus gebeurde het volgende: de volgelingen van Jezus zaten bij elkaar in een huis. Ze waren niet bepaald vrolijk, want Jezus had hen 10 dagen daarvoor verlaten (Hemelvaart). Bij zijn vertrek had Jezus hen de opdracht gegeven om bij elkaar te blijven en te bidden om de komst van de Heilige Geest.

Op die ochtend gebeurde er iets vreemds: er klonk het geluid van een stormwind en er was een verschijnsel van vuur, dat op ieders hoofd brandde. De volgelingen van Jezus konden opeens vreemde talen spreken, die ze nooit geleerd hadden. De mensen uit de buurt hoorden en zagen deze verschijnselen ook en kwamen kijken wat er aan de hand was. Ze dachten eigenlijk dat de discipelen dronken waren, omdat ze zo opgewonden waren en in vreemde talen spraken. Eén van de discipelen van Jezus, Petrus, ging naar die mensen toe en vertelden hen wat er gebeurd was. De omstanders waren zo onder de indruk, dat op die dag 3000 mensen gingen geloven in Jezus. Dit was het begin van de christelijke kerk.

Ook hier kun je het verband terugvinden tussen het joodse en christelijke pinksterfeest: de eerste oogst, 3000 mensen. (Wikipedia)

Vaderdag

Vaderdag is de tweede zondag van juni en valt op dit jaar 9 juni.

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij hun vaderschap, vaderlijke obligaties en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd. In België wordt Vaderdag gevierd op de tweede  zondag  in juni. Het feest komt voort uit de voorafgaande Moederdag.

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader wilde eren, William Jackson Smart, een veteraan  uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar  was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed  bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een Moederdag lanceerde.

Weerspreuken

In juni veel regen, komt wijngaard en bijen ongelegen

Vliegen de vleermuizen s’ avonds rond, dan komt er mooi weer in de vroege stond.

Juni regen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij.

Een boon in juni geplant, geeft vijftig in een hand.

De eerste juni kil en wak, brengt veel koren in de zak.

Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.

Waait in juni de noordenwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in z`n hand.

Is de juniavond mistig, dan het weer met gaven kwistig.

Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm.

Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein maar fijn.

Niet te koel, niet zwoel, niet te nat, en niet te droog, juni vult de schuren hoog.