Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
28 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Aktueel

Augustus

Augustus (ook wel oogstmaand - het woord oogst is zelfs van augustus afgeleid) is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 31 dagen. Genoemd naar de princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus). Het verhaal wil dat Augustus niet voor Julius Caesar wilde onderdoen en daarom een dag van februari heeft afgehaald. Dit klopt niet, want al onder Numa Pompilius had februari 28 dagen. Voordat de maand naar keizer Augustus genoemd werd, was de naam Sextilis, wat "zesde maand" betekent. (Wiipedia)

Dit is voor velen de laatste maand van de zomervakantie.

De kinderen beginnen stilaan met het voorbereiden van het nieuwe schooljaar. Ze gaan een nieuwe schooltas kopen en nieuwe pennen en potloden.

Weer in augustus

Met de maand augustus komt een einde aan de meteorologisch zomer en de temperaturen beginnen reeds af te nemen. De normale waarden wijken echter nog niet veel af van die van de maand juli. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur liggen tussen 18 en 23°C en die van de minimumtemperatuur tussen 8 en 13°C.

De temperaturen kunnen nog stijgen tot boven 35°C : op 9 augustus 1911 bedroeg het maximum in Ukkel 36,1°C en op 4 augustus 1990 klom het kwik tot 35,3°C. Minima van de orde van 20 graden komen ook voor: de temperatuur zakte bijvoorbeeld op 3 augustus 1980 niet onder 21,3°C in Ukkel. Ook relatief koude dagen komen soms voor : op 25 augustus 1931 bedroeg het maximum nauwelijks 13,1°C en de avond voordien was het kwik gezakt tot 4,8°C. In de Ardennen bedroeg het minimum zelfs 0°C op 28 augustus 1978 in Rochefort en op 15 augustus 1994 in Elsenborn.

Augustus is gemiddeld tamelijk nat, met een normaal maandelijks neerslagtotaal van 69,6 mm in Ukkel. In de rest van het land variëren deze totalen van 60 tot 140 mm. Onweer kan aanleiding geven tot overvloedige dagtotalen: zo registreerden we op 6 augustus 1981 109 mm neerslag in Sint-Andries (Brugge). Tijdens de laatste decade van augustus 1996 viel er merkwaardig veel neerslag: tijdens de laatste elf dagen van de maand viel er 158,8 mm in Ukkel. Deze waarde is veel hoger dan de 109,6 mm die viel tijdens de derde decade van augustus 1912. Het is meteen ook de natste decade van de eeuw in Ukkel, met een ruime voorsprong op de tweede decade van juni 1963 toen er 120,3 mm viel. Misschien is het nog interessant om te vermelden dat de recordwaarde van de laatste decade van augustus 1996 groter is dan 5 van de maandrecords van de eeuw : januari 1995 (143,6 mm), februari 1946 (149,0 mm), maart 1988 (138,1 mm), april 1903 (130,4 mm) en mei 1965 (145,6 mm).

De normale zonneschijnduur in Ukkel bedraagt 190 uur. In 1947 werd de recordwaarde van 323 uur bereikt en in 2006 raakten we niet hoger dan 97 uur. De maand augustus 1947 was de tweede zonnigste maand van de eeuw (na mei 1989).

Tijdens onweer kunnen plaatselijk zeer hevige windstoten voorkomen.(KIM)

15 augustus

Op 15 augustus viert de Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming en gedenkt hiermee het feit dat Maria na haar dood met ziel en lichaam door God in de hemel werd opgenomen. Het feest is ontstaan in het Oosten en in de 7e eeuw door Rome overgenomen. Maria Tenhemelopneming geldt voor de Katholieke Kerk als het belangrijkste Mariafeest. 

De oudste Mariafeesten danken hun ontstaan aan de sterk opkomende Mariaverering na het Concilie van Efeze (431), waarop Maria, de moeder van Jezus, als de Godbarende of Moeder van God werd betiteld. Deze feesten - 'Maria Boodschap' en de 'Opdracht van de Heer in de tempel' - zijn primair op Christus gericht en hebben een relatie met Kerstmis. Later kwamen feesten waarop Maria als heilige geëerd werd: 'Maria Geboorte' en 'Maria Tenhemelopneming'.  Dit feest werd eind 6e eeuw door keizer Mauritius in Byzantium ingevoerd. In de 7e eeuw nam Rome, onder paus Sergius I, dit feest uit het Oosten over.

Er zijn nogal wat uitspraken over het weer met Maria Hemelvaart:

s 't weer op Maria Hemelvaart uitgelezen, zo zal de herfst voortreffelijk wezen.

Regen op Maria Hemelvaart is weinig wijn en slecht van aard.

Is het weer op Maria Hemelvaart uitgelezen, zo zal de herfst ook voortreffelijk wezen

Maria Hemelvaarts zonneschijn, brengt goede wijn.

Na ons Lief Vrouwke Hemelvaart, draait het weer zijne staart.

Weerspreuken

Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.

Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe mager voor de kribbe staat.

Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.

Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.

Is het heet op Sint Domijn (4 augustus), het zal een strenge winter zijn.