Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Ligging

Kobbegem is landelijk gelegen in de vallei van de Maalbeek.

“Wie langs de grote baan Brussel-Gent rijdt, ziet even voorbij de brug van Zellik over de uitgestrekte velden van het hof te Bettegem in de verte een Breugeliaans dorp in de diepte, waarboven een typische toren tussen de bomen uitsteekt. Men denkt onmiddellijk aan een kerktoren, maar men bedriegt zich. Het is deze van het Torenhof waarachter een tweede toren oprijst, deze van de hoger gelegen kerk…”

Met deze prozaïsche tekst leidde Jan Verbesselt in 1965 zij hoofdstuk in over de parochie Kobbegem. (Het parochiewezen in Brabant tot einde van de 13e eeuw).

Rijdt men per trein, bus, auto of fiets van Asse naar Brussel dan ziet men van op de hoogte van Walfergem een stompe toren als het ware uit de lappen grond oprijzen. Meer links priemt een scherpe spits tussen de canadabomen omhoog. Die twee torens behoren tot de kleine landelijke gemeente Kobbegem, een oase van rust en van verrassende mooie hoekjes.

Twee kerken te Kobbegem ? Welneen, de stompe toren rechts is een duiventoren of beter een Middeleeuwse bunker, behorend tot een pracht van een Brabantse hoeve nl. Het Torenhof. De scherpe toren links meer in de verte is de parochiekerk. En links van de parochiekerk de brouwerij "Mort subite" met de schoorsteen.