Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Herman Bogaert

Afscheidstournee voor Herman Bogaert

Op zondag 8 november 2015 om 15 uur zette Herman Bogaert in de pastorij van Kobbegem voor het eerst “Terugblik” op de planken waarin hij afscheid neemt van zijn vijf grote literaire helden.

Daarover vertelt hij zelf:

“In de eerste vijf à tien minuten neem ik vestimentair  afscheid. Ik kom op in de jas van Multatuli. Daaronder zit het pastoorskleed  van Gezelle en nog daaronder het driedelig maatpak van Elschot. Daarna wissel ik voor het frivole jasje  en de sjaal van Carmiggelt om te eindigen met de leren jas van Louis Pol Boon.

Ik belicht de vervolgende vijf auteurs van uit de thema’s liefde, godsdienst en eigenheid om te eindigen met een  sublieme tekst van elk van hen.”

“Ik had een zwak voor biografieën en daaruit groeide  het soloprogramma rond Multatuli. Ik verdiepte me in de verschillende Multatuli-kringen in Amsterdam. Ik heb die monoloog  in heel Nederland gespeeld en bij ons in de cultuurcentra, maar ook in Zuid – Afrika was ik drie keer op tournee”

Na de antiklerikaal Multatili stak Bogaert zich in de geest van het pak van de diepgelovige Guido Gezelle.

“Van de vijf auteurs die ik op de planken bracht is hij literair vandaag wellicht de meest voorbijgestreefde, maar zijn menselijk verhaal blijft ongelooflijk boeiend en mijn monoloog over Gezelle was voor mij persoonlijk een hoogtepunt. Onder meer mijn voorstelling aan het standbeeld in zijn tuin in de Rolleweg in Brugge waren een groot succes.

Willem Elsschot opnieuw een notoir antiklerikaal, werd de lievelingsmonoloog van Bogaert.

Elsschot is met voorsprong mijn lieveling. Ook Carmiggelt blijft na vijftig jaar nog steeds een groot schrijver met foutloos Nederlands. Boon schreef in het algemeen beschaafd Aalsters, maar ik weet zeker dat hij het Nederlands uitstekend beheerste. Ik zocht steeds de familie op van de schrijvers, bezocht de plaatsen waar ze schreven. Van Elsschot ken ik alle nog levende familieleden en ik was in alle Amsterdamse cafeetjes waar Carmiggelt zijn dagelijkse stukjes voor het parool schreef. Als mens heb ik enorm veel geleerd uit die kleppers. De monologen, telkens toch negentig tot honderd minuten, leerde ik uit het hoofd al wandelend in Kobbegem of aan zee langs het water. Ik deed dat heel graag. Elk programma nam gemiddeld een jaar voorbereiding in beslag.”

Dit optreden gebeurde ten voordele van de hulp aan Nepal.

Het zaaltje in de pastorij zat vol met geïnteresseerden.

01
02
03
P1000941
P1000942
P1000943
P1000944
P1000945
P1000946
P1000947
P1000948
P1000949
P1000950
P1000951
P1000952
P1000953
P1000954
P1000955
01/18 
start stop bwd fwd

Op deze foto’s ziet u na het welkomstwoord Herman Bogaert zijn personages voorstellen in volgorde van:

Multatuli met zwarte bolhoed

Guido Gezelle met priesterkleed (toog)

Willem Elschot met driedelig pak

Louis Paul Boon met zwarte lederen vest

 Artikel verschenen in het Nieuwsblad van 23 oktober 2015:

Foto: rds

Herman Bogaert (79) gaat komend jaar nog een laatste keer op tournee met een theatermonoloog. Het wordt een best-of van zijn vijf monologen waarin hij in de huid kroop van zijn literaire helden Multatuli, Gezelle, Elsschot, Carmiggelt en Boon.

.Herman Bogaert reisde twintig jaar lang Vlaanderen en Nederland af met zijn theatermonologen. “Ik had vroeger nog gespeeld in gezelschappen als het Brussels Kamertoneel. Ik had een zwak voor biografieën en daaruit groeide het idee om een soloprogramma te doen rond Multatuli”, vertelt Bogaert.

Na de antiklerikaal Multatuli stak Bogaert zich in de geest en het pak van de diepgelovige Guido Gezelle. “Van de vijf auteurs die ik op de planken bracht is hij literair vandaag wellicht het meest voorbijgestreefd, maar zijn menselijk verhaal blijft ongelooflijk boeiend.”

Willem Elsschot, opnieuw een notoir antiklerikaal, werd de lievelingsmonoloog van Bogaert. “Elsschot is met voorsprong mijn lieveling. Ook Carmiggelt blijft na vijftig jaar nog steeds een groot schrijver met foutloos Nederlands. Boon schreef dan weer in het algemeen beschaafd Aalsters, maar ik weet zeker dat hij het Nederlands uitstekend beheerste. Ook als mens heb ik enorm veel geleerd uit die kleppers.”

Op 17 november zet Bogaert in Antwerpen voor het eerst Terugblik op de planken, waarin hij afscheid neemt van zijn vijf grote literaire helden.

Korte biografie:

Over Herman Bogaert weten we het volgende:

  • Herman Bogaert (° 1936)
  • Eredocent van het Koninklijk Conservatorium Brussel.
  • Erelector van de Economische EHSAL Brussel.
  • Recitant van de lp ‘Staatsprijzen Poëzie’ (1982) en de cd ‘Ik, Guido Gezelle’ (1999).
  • Recitant op o.a. 11 juli-vieringen in Brussel.

Voor meer info lees zeker ook eens: