Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Restauratie deel twee

Deel twee gaat verder over het aanpakken van de restauratiewerken. Nadien hebben we het kort over de binnen restauratieplannen, en als uitsmijter vergasten we u op een panoramische blik van op de steigers.

Na een superlange doorlooptijd van het dossier, dat op een zeker moment gesplitst is in twee fasen: een buiten- en een binnen restauratie omdat men bij Erfgoed niet kon-wou beslissen over het concept van het interieur, zijn we na een aanbesteding midden 2012 van start gegaan met aannemer Renotec.rsz knipsel48

De kerk staat in de steigers: een beeld dat Kobbegem lang zal beheersen en na de ontdekking van de rotte torenspits gaat de verhoging van de steigers tot aan de top. Wat uit het zicht en achter de steigerdoeken gebeurde het volgende:

- eerst ontvoegen en reinigen.

- met kleurcodes duidden we aan wat er te doen stond: vervangen, herstellen, opvullen.

- afzaten in Euvillesteen: een ramp, afbrokkelende sponssteen.

- de samenhang van het metselwerk bij doorgaande barsten en spleten wordt hersteld met wapening en ingegoten vloeibare mortel.

- witsteenblokken die te goed zijn om te vervangen en te slecht om zo te laten worden met herstelmortel geremodelleerd tot een zo natuurlijk mogelijk aanzicht.

- de kleur van herstelmortel wordt aangepast aan de kleur van het natuursteen: hier bij de blauwsteenomkadering van de ramen van het koor; de specie is nog aan het drogen.

- opstijgend vocht wordt bestreden door gel-injectie.

- het kalvariekruis aan de oostelijke koorgevel: moest geconserveerd worden maar, het crucifix zelf is er erg aan toe en blijkt bij nader toezien van hoge kwaliteit; we bewaren het voor reanimatie en het zal wellicht een veiligere toekomst binnen de kerk tegemoet gaan.

rsz knipsel96omgevingswerken- na ontvoegen, reinigen, herstellen, oppervlakteversteviging en hervoegen ziet het gevelmetselwerk er een heel stuk beter uit.

- steigergaten onder de dakvoeten vormen optisch mooie ritmische elementen maar lieten water binnen; we hebben ze afgedicht met donker ijzerzandsteen zodat het beeld behouden bleef.

- het torenuurwerk kreeg een nieuw leven, samen met de klokken, eertijds de regulator van het dorpsleven.

- herstel van de bebording van het koordak en met resultaat - de torendakvoet kreeg een goot ter bescherming van gebouw en mensen eronder.

- nu heeft Kobbegem een nieuwe windhaan; de vergelijking met zijn voorganger: ik ben groot en jij bent klein.

 De zolderruimte werd eveneens hersteld: er zijn  wat beelden van de herstellingen aldaar te zien.

- spantbalken: spleten werden hersteld met epoxyhars.

- idem herstel muurplaat en 15de eeuws metselwerk bij de aansluiting middenbeuk-toren. De knik in de muurplaat komt ook terug in het dak: vooral aan de nok valt dit op. Naar de oorzaak of reden hebben we het raden.

- wie het dakgebinte wil bezoeken kan het op een herstelde en beveiligde loopbrug; het gat in het dakkapeldeurtje dient als toegang tot een binnenkort hermaakt uilennest. We hopen dat de oude huurder de weg terugvindt.

- een mooi dakspantenspel met interessante details; de verduurzaming is uitgevoerd met traditionele chemische middelen, maar de lange termijn maatregelen moeten een andere kant opgaan zoals nu als proef toegepast in het dakgebinte van de basiliek van Grimbergen. Een methode die op vrijwilligerswerk kan steunen, werk voor Kerkfabrieken.

- een quasi primeur: het isoleren van de dunne gewelven, uitgevoerd met desgevallend verwijderbare rotswol.

- het klokkenspel: de klokkenstoel, het mechanisme werd hersteld en opgepoetst zodat de aloude rol van tijdsaangever kan blijven doorgaan.

- het klokkengat als gewelfsleutel dat een tijd geleden naar beneden kwam is hersteld, maar niet zonder moeite.

- de traptoren is ook aangepakt: barsten overbrugd, treden hersteld, glas in lichtgleuven vernieuwd.

- de glasramen waren in belabberde toestand, beschadigd, grondig vuil, roestige roeden en bindijzers, daardoor aangetaste monelen of stenen profielen.

- ze zijn in hun geheel weggenomen en naar het brandglasatelier van de aannemer gebracht waar ze met vakkundigheid stuk voor stuk werden verzorgd.

- het maaswerk en de monelen waren zwaar beschadigd door de roestige roeden; nu zijn ze hersteld of vervangen, de nieuwe roeden zijn van roestvrij messing.

- het resultaat; en met beschermend voorzetglas dat amper te zien is.

- we kunnen terug beter genieten van het lichtspel doorheen de frisse brandglasramen en de betekenis van hun figuratie.

- zicht op de herboren kerk - de muur rondom de kerk die er ook zielig bijstond is hier is ze ontvoegd.

- de ezelsrug zijde Prokus wordt hersteld; de blauwsteen muurdeksels vervangen of hersteld.

- de inkomtrap : weggezakt, en een bevloering in onaangepast materiaal.

- een nieuw hekwerk met een snuifje art deco vormgeving.

- en een ontwerp-geintje: de tussenspijlen van de poort sluiten aan op die van het vast hekken en dienen als trapvormig oplopend handvat.

- er is ook een nieuwe gelijkgrondse doorgang gemaakt zodat kerk en kerkhof zonder traplopen bereikt kan worden.

Interieurrestauratie (fase 2) is in voorbereiding:rsz knipsel98

- we stellen bewarende en vernieuwende maatregelen voor: in het koor herstel schilderwerk, conservering hout, verwijderen overbodigheden; opfrissen altaar schilderij; daarnaast een nieuwe multifunctionele elektriciteits- en verlichtingsinstallatie die moet inspelen op divers toekomstig gebruik, het aanbrengen van brandbestrijdingsmiddelen, een zuinige en doeltreffende verwarming.

- de gewelven, de zandsteen: het heikele punt waar generaties erfgoedmensen over redetwisten. De baksteengewelven waren gepleisterd tot eind 60-er jaren. De kogel is door de kerk: we gaan terug naar deze toestand. De bakstenen gewelfschalen worden gepleisterd zoals het proefstuk in de zijbeuk ter hoogte van het doksaal. De witsteen wordt hersteld waar nodig en blijft zichtbaar.

- voorbeeld van gewelfschelpbepleistering met onbedekte natuursteenribben en zuilen zoals Erfgoed het hier ook wenst: dit komt trouwens erg vaak voor, zoals hier in Rothenburg.

- het had ook zo kunnen worden: algemene monochrome bepleistering, 'dematerialisering' zoals dat heet: hier in St Rombouts, Mechelen.

- maar in de St Jacobskerk van Brugge weten ze het ook niet…

De buitenverlichting:

- De gemeente heeft toegestemd buitenverlichting aan te leggen: een uiterst zuinige LED verlichting die geen 300 W vermogen nodig heeft voor de hele kerk, dimbaar is en met koude lichtbronnen waarop geen insecten verbranden. Getekend Emiel Van der Steen.

Wat volgt zijn enkele rondzichten van op de kerktoren genomen:

- naar Asse

- naar W de Ganckstraat, Broekstraat met 'Pleintje Desmedt'

- naar pastorie

- naar Ganzenbos

- naar Plezanten Hof

- naar brouwerij

- naar Lepperstraat richting Brussegem

- naar Lierput richting De Bisschop

- naar Lierput met oud gemeentehuis en schooltje

- naar 'De Villa' André De Keersmaeker

- naar vroegere hoeve Michiels en nu conferentiecentrum Kobbegem Hof

  

Lees meer in deel drie:

In het derde deel van de restauratie duiken we terug naar de grond en het verleden met mevrouw Kristine Magerman.