Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
15 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Kerk

De Sint Gaugericuskerk

Dit kerkje stond centraal in het dorp. kerk0Ieder zondag kwamen de parochianen naar de mis. Er was de eerste mis van 7 uur en de hoogmis van 9 uur.
Nadien gingen de moeders en kunderen naar huis. maakten het eten klaar, want op zondag was er altijd iets speciaals. De vaders gingen dan hun kaartje leggen tot de middag.

Dit was zo een traditie in die jaren. In de namiddag was en ook nog het lof waar we regelmatig naartoe gingen.

In dit kerkje zijn vele kinderen gedoopt, ze deden er hun eerste communie en nadien werd er getrouwd. Bij overlijden was er de begrafenis waar vele mensen naartoe gingen. Het kerkhof lag en ligt nog steeds rond de kerk. Nu is er een nieuwe begraafplaats buiten de dorpskom richting Bollekeek.

Gaugericus of de heilige Gorik (Frans : Géry) (Eposium, thans Carignan, rond 555 - Kamerijk, rond 625) was bisschop van Kamerijk. Hij waskerk1 van Romeinse afkomst; zijn ouders waren Gaudentius and Austadiola. Met toestemming van koning Childebert II van Austrasië werd Gorik rond 586 bisschop van Kamerijk na de dood van de heilige Vedolf, die de bisschopszetel van Atrecht daarheen had overgebracht. Hij roeide er de laatste overblijfselen van het heidendom uit en bouwde buiten de stad de Medarduskerk, op een plaats waar voordien een afgodsbeeld stond. Om die reden wordt hij dikwijls afgebeeld met een draak onder zijn voeten. Hij trachtte het lot van de slaven en van de gevangenen te verzachten, vooral van hen die gevangengenomen waren bij de twisten tussen Childebert II en Chlotarius II. Toen Chlotarius II in 613 koning werd van heel het Frankenrijk, verkreeg Gorik van hem de begenadiging van twee terdoodveroordeelden. Hij nam deel aan de kerkvergadering te Parijs van 614. Kort na zijn dood werd zijn leven beschreven en reeds vóór 800 kende hij een uitgebreide eredienst.

Sint Gorik is (o.a.) beschermheilige van Brussel, Sint-Goriks-Oudenhove, 's-Gravenbrakel, Roosbeek, Limelette, Haaltert, Pamel (Roosdaal), Kamerijk en Blaregnies. Zijn feestdag is 11 augustus 11 augustus. Er zijn enkele dorpen naar Saint-Géry genoemd, maar in het zuiden van Frankrijk moet er ook een figuur met die naam geweest zijn.

Voor meer historiek ga naar: