Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Het Sacrament


pastorij tIn 1999 werd er in de pastorij de film "Het sacrament" opgenomen.

“Het sacrament”is Claus' best onthaalde film. De verfilming van zijn roman Omtrent Deedee is opgebouwd als een klassiek drama, met een sobere regie en klasseacteurs als Frank Aendenboom en Jan Decleir. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de familie Heylen komt het na flinke wat alcohol tot een uitbarsting van spanningen en frustraties. (red)

In een Vlaams dorpje komen de leden van de familie Heylen, naar jaarlijkse gewoonte, samen om de verjaardag van de dood van moeder Heylen te herdenken. Deze familiebijeenkomst vindt plaats in de pastorij waar Natalie Heylen de huishoudster is van de pastoor, bijgenaamd Deedee.

Aanvankelijk verloopt het weerzien van de familie vrij gemoedelijk, ondanks de onderlinge spanningen. Men gaat samen naar de mis, bezoekt het kerkhof, zet zich welgezind aan tafel.

De pastoor ontpopt zich als een sociale figuur die zich uitstekend weet aan te passen aan het bizarre karakter van de familieleden. De enige die er niet helemaal bijhoort is de jonge Claude, een hypergevoelige jongen die net uit een instelling is ontslagen. Zijn houding tegenover Deedee is nu eens affectief, dan weer agressief.

Door het overmatig eten en drinken komen de tongen los en vervagen de sociale barrières. Latente rancunes en oude vetes komen opnieuw aan de oppervlakte, zodat het familiefeest reeds gauw uit zijn voegen treedt.

Na het diner wordt iedereen uitgenodigd op een charade-spel. Dit ontaardt in een komisch-absurde, maar ook schrijnende taferelen die alle familieleden meesleept in chaotische uitspattingen. Met het gevolg dat Claude, de enige persoon die een compromisloos verlangen naar zuiverheid koestert, hiervan het slachtoffer wordt.

Hugo Claus was waarschijnlijk de meest gerespecteerde schrijver van België. De man heeft al van alles gedaan, zo is hij ook de regisseur van “De Leeuw Van Vlaanderen” en “Vrijdag”. Zij die Hugo Claus kennen, weten dat voor hem niets heilig is, zelfs niet de de Kerk.

Regie: Hugo Claus

Cast: Frank Aendenboom, Ann Petersen, Carl Ridders, Jan Decleir, Hugo Van Den Berghe

Spelen ook nog mee: Koen Crucke, Marc Didden, Chris Lomme

 

 

 

In de kerk:

Vooraan Koen Crucke (voor de stoelen)

J.Decleir (rechts 1e rij ) .

Achter hem Marc Didden ( 2e rij).

Links Ann Peeters, Chris Lomme

(2e rij).

 

 

 

 

 

 

 

  

Hieronder enkele filmframenten uit 1999:

Klik op de kleine foto.