Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

De Plezanten Hof

Historische roots

Plezanten Hof klDe naamgeving van restaurant De Plezanten Hof in Kobbegem verwijst meer dan waarschijnlijk naar de leute en het plezier dat in deze oude 17de eeuwse taveerne-boerderij, annex van de naastgelegen brouwerij, werd gemaakt.

De eerste vermelding van brouwerij-boerderij, 1604, en de eerst vermelde brouwer Joris Van der Hasselt, 1686, gaan inderdaad 400 jaar terug. Vele generaties later, 1869, kwam de brouwerij in handen van de familie De Keersmaecker, bekend om het bovengistende bier Hert Ale, vooral in trek gedurende het interbellum tussen de grote oorlogen en vanaf 1950 door de Kob Pils, een ondergistend bier. In 1970 werd de geuzestekerij Mort Subite, samen met het bekende en gelijknamige Brussels café toegevoegd, in 1989 gevolgd door de brouwerij Eylenbosck uit Schepdaal. Met de verkoop van hun aandelen aan de groep Alken-Maes sloot de familie De Keersmaecker hun brouwersbestaan af, al behielden ze o.m. het eigendomsrecht van het restaurant.

Net als de brouwerij maakte de boerderij-herberg een enorme evolutie door. De familie De Keersmaecker is niet alleen eigenaar van het gebouw, maar bezit sinds vele decennia ook het eigendomsrecht van de naam. Diverse renovaties en aanpassingen transformeerden het gebouw in een stijlvol, rustiek restaurant dat sedert een zevental jaar wordt geexploiteerd door het echtpaar Koenraad en Hilde De Wilde- De Swaef.

Koenraad is oud-leerling van de hotelschool in Koksijde en kwam na zij studies en diverse stages terecht in de keuken van restaurant Ter Waerbeek in Asse, uitgebaat door zijn broer. De familie De Wilde bezit alleszins restaurateursbloed aangezien de ouders van Koenraad dit restaurant destijds openden en het nadien in handen gaven van zijn broer. Toen restaurant Ter Waerbeek begin de jaren 2000 de deuren sloot moest Koenraad elders aan de slag en vond een onderkomen in dit eeuwenoude pand waar hij talent en passie ruimschoots kan etaleren en tegelijkertijd de gasten verwent.

Het interieur van De Plezanten Hof is erg rustiek, terwijl de tafels voor de lunch met lichtgele lopers worden uitgerust, krijgen ze voor het diner mooi gesteven wit linnen over zich uitgespreid, waardoor het geheel een extra charme meekrijgt.

Voor de bereidingen richt de chef zich specifiek op verse producten met meerdere regionale accenten. Hij heeft zich de voorbije jaren, mede op vraag van de gasten eerder toegespitst op een uitgesproken maandmenu. Koenraad ziet dit niet als een beperking op de creativiteit, integendeel, basisproducten die regelmatig terugkeren kunnen immers rekening houdende met de seizoenspecialiteiten extra accenten meekrijgen. Vanuit het concept maandmenu is de kaart dan ook eerder beperkt al vinden we hier de eerder klassieke bereidingen weer.

Tijdens zijn buitenlandse trips heeft de chef vooral oog en oor voor de nieuwe keukentrends waardoor hij in zijn menu’s extra verfijning en smaak kan brengen. Hij verkiest eerder een klassieke toets dan wel een zuiver moleculaire bereiding omdat zijn klienteel toch wel iets tastbaar op het bord wil.

Voor meer info ga naar de site:

Het restaurant biedt iedere maand een ander menu aan.

Voor deze maand is dat: