Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Brouwerij Mort Subite

Geschiedenis

brouwerij 1Hoewel Petrus Verhasselt, abt van Affligem, melding maakte van een vroegere boerderij-brouwerij in Kobbegem in 1604, wordt pas in 1686 Joris Van Der Hasselt vermeld als eerste brouwer. Via huwelijken en erfenissen kwam de brouwerij in 1869 in handen van Jean-Baptist De Keersmaeker. Tot de Tweede Wereldoorlog bleef de boerderij in werking, maar nadien werd alles gezet op de brouwerij. Al voor de oorlog waren er concrete plannen om de brouwerij uit te breiden. Het nieuwe brouwersmateriaal was reeds geleverd en werd gedurende de oorlog onder het stro verborgen in de boerderij.

In de jaren 60 produceerde de brouwerij trouwens ruim 60 % pils, tegen 30 % hooggegist bier en slechts 10 % lambik. Het tij keerde echter ten voordele van de lambik wanneer men tot het inzicht kwam dat de pilsmarkt meer en meer in handen kwam van de grote brouwerijen. In 1970 werd de Mort Subite, een gekend Brussels café annex geuzestekerij, overgenomen van de gebroeders Vossen. Vanaf dan droegen de bieren niet langer de naam Den Hert maar wel Mort Subite.

De Keersmaeker groeide langzaam uit tot een vaste waarde in het specifieke biersegment van geuze en fruitbier. In 1972 volgde de eerste commerciële samenwerking met de familie Maes. In 1989 wordt brouwerij Eylenbosch van Schepdaal overgenomen. In datzelfde jaar trekt Paul De Keersmaeker, broer van André, zich terug uit de zaak en verkoopt zijn aandelen aan Theo Maes. Aldus kwam 50 % van de aandelen in handen van de toenmalige brouwerij Maes.

Sinds oktober 2000 heeft de groep Alken-Maes de volle 100 % van de aandelen van deze brouwerij in handen. Alken-Maes is op zijn beurt de Belgische arm van de Britse groep “Scottish & Newcastle”.

De artisanale brouwerij van Kobbegem heeft een prodcutiecapaciteit van ruim 60.000 hl en telt momenteel 9 medewerkers. Het assortiment Mort Subite omvat een tradtioneel segment met hieronder geuze, oude geuze, kriek, faro en witte lambik. Daarnaast werd er ook een Mort Subite Xtreme-segment gecreëerd met hieronder de zoetere en meer fruitige bieren nl. Xtreme Kriek en Xtreme Framboos. Sinds 2006 werd ook een oude kriek gelanceerd, weliswaar beperkt verkrijgbaar.

De Totale Productie bedraagt 60.000 hectoliter (2007).

Mort Subite Geuze 5%

Mort Subite Oude Geuze 5%

Mort Subite Faro 5%

Mort Subite Kriek 5%

Mort Subite Pêche 5%

Mort Subite Framboise 5%

Mort Subite Cassis 5%

Wie meer wil lezen over de brouwerij Mort Subite: ga naar de site.

 

Assenaar Bruno Reinders is meesterbrouwer in de lambiekbrouwerij Mort Subite.

Voor meer info over Bruno Reinders ga naar: