Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
14 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

De juiste tijd  

   

Aktueel

Juni

Juni (ook wel: zomermaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. Juni is genoemd naar de Romeinse godin, Juno, de vrouw van Jupiter. Juni wordt ook wel de maand van het Heilig Hart genoemd, omdat de derde vrijdag na Pinksteren meestal in juni valt. Die dag wordt het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus gevierd. (Wikipedia)

 

Weer in juni

De maand juni is de eerste maand van de meteorologische zomer en vormt samen met juli en augustus het warmste trimester van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur liggen tussen 17 en 23°C, naargelang van de plaats.

Het was tijdens een maand juni dat we de warmste dag van de eeuw registreerden : op 27 juni 1947 bedroeg de maximumtemperatuur, waargenomen in het klimatologisch park van het KMI in Ukkel, 38,8°C. Tussen 24 juni en 9 juli 1976 vinden we ook een uitzonderlijke reeks terug van maximumtemperaturen boven 30°C. De dagen kunnen echter ook nog relatief fris zijn: op 3 juni 1991 bedroeg de maximumtemperatuur slechts 9,7°C in Ukkel. De normale maandelijkse waarden van de minimumtemperatuur liggen tussen 7 en 11°C. In Ukkel bedroeg het minimum op 1 juni 1936 0,3°C en op 27 juni 1947 bedroeg het 21,6°C. In de Ardennen, zowel op de hoogplateaus als in de valleien, kan het nog vriezen. Op 1 juni 1975 bedroeg het minimum –2,8°C in Rochefort en op 21 juni 1964, de eerste dag van de astronomische zomer, zakte het kwik tot –0,5°C in Botrange en tot –0,6°C in Virton.

Het normale maandelijkse neerslagtotaal ligt tussen 60 en 70 mm in Laag- en Midden-België en kan groter zijn dan 120 mm op de Ardense toppen. Het regent gemiddeld een dag op twee in Ukkel ! In 1976 regende het slechts 5 dagen en het hoogste aantal neerslagdagen telden we in 1916 (26 dagen). Het gemiddeld aantal onweersdagen in het land bedraagt 10,7. Tijdens een onweer op 4 juni 1979 viel er 107 mm neerslag in Cerfontaine. In 1963 kenden we in Ukkel de natste maand juni van de eeuw met 153,7 mm. De droogste maand juni was die van 1976 met slechts 12,1 mm neerslag.

In de Ardennen viel er nog sneeuw in de Hoge Venen op 4 juni 1991.

Tijdens de maand juni kennen we de langste dagen van het jaar. De zon schijnt in Ukkel gemiddeld 195 uur. In 1987 scheen ze slechts 96 uur terwijl we in 1976 konden genieten van 302 uur zonneschijn. U zult zich misschien herinneren dat tussen 15 en 22 juni 1977 de zon slechts 15 minuten scheen.

Op 25 juni 1967 werd Oostmalle getroffen door een van de hevigste tornado’s van de 20ste eeuw.   (KMI)

 

Vaderdag

Vaderdag is de tweede zondag van juni en valt op dit jaar 10 juni.

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij hun vaderschap, vaderlijke obligaties en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd. In België wordt Vaderdag gevierd op de tweede zondag in juni. Het feest komt voort uit de voorafgaande Moederdag.

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader wilde eren, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een Moederdag lanceerde.

 

Asperges in juni

Daar is het witte goud weer! Door enerzijds het koude voorjaar en anderzijds de warmte van de afgelopen weken kan het aspergeseizoen volop beginnen. De buitentemperatuur is immers een bepalende factor om de productie van de “koningin van de Vlaamse groenten” op gang te brengen. De echte productiepieken zijn echter pas te verwachten vanaf begin mei, want dan lopen meestal ook de nachttemperaturen op. Een hoge gemiddelde etmaal-temperatuur is immers nodig om de productie te doen pieken. In 2011 werd op de Mechelse Veilingen ruim 1,7 miljoen kilogram asperges aangevoerd. Daarmee zijn de Mechelse Veilingen ruim marktleider in België voor dit product. 75% van de in België verkochte asperges worden via de veiling in Sint-Katelijne-Waver aangevoerd. Het aspergeseizoen loopt nog tot 24 juni.

 

 Weerspreuken

In juni veel regen, komt wijngaard en bijen ongelegen

Vliegen de vleermuizen s’ avonds rond, dan komt er mooi weer in de vroege stond.

Juni regen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij.

Een boon in juni geplant, geeft vijftig in een hand.

De eerste juni kil en wak, brengt veel koren in de zak.

Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.

Waait in juni de noordenwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in z`n hand.

Is de juniavond mistig, dan het weer met gaven kwistig.

Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm.

Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein maar fijn.

Niet te koel, niet zwoel, niet te nat, en niet te droog, juni vult de schuren hoog.