Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
16 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

De juiste tijd  

   

Aktueel

September

September (ook wel: herfstmaand) is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse woord septembris wat afkomstig is van het woord septem dat zeven betekent — september was de 7e maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.Chr op 1 maart begon.(Wikipedia)

September is ook de maand waarop een groot deel van de kinderen terug naar school gaan.

Na twee lange maanden vakantie zijn de meeste kinderen blij om terug naar de klas te mogen. Daar zien ze dan hun vriendjes opnieuw of maken ze nieuwe vrienden.

Is het nu voor de eerste keer naar de kleuter of lagere school, humaniora of hoger onderwijs/unief, telkens is ieder begin van een schooljaar een nieuw avontuur..

Voor velen is het een realiteit en voor anderen een reeds lang vervlogen tijd.......

Will Tura zong jaren geleden dit mooie lied, luister maar.

     

Weer in september

 September is de eerste maand van de meteorologische herfst. De daling van de temperaturen begint zich af te tekenen: de normale gemiddelde dagtemperaturen liggen in het begin van de maand in Ukkel nog rond 16°C maar aan het eind van de maand nog slechts rond 13°C. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur liggen tussen 15 en 20°C naargelang van de plaats en die voor de minimumtemperatuur liggen tussen 6 en 11°C.

In Ukkel zijn temperaturen boven 30°C nog mogelijk tijdens de eerste decade en uitzonderlijk ook tijdens de tweede decade : de recordwaarde voor het maximum bedroeg 34,9°C en werd bereikt op 4 september 1929. In Laag- en Midden-België kunnen de minima al in de buurt komen van het vriespunt : in Ukkel werd de recordwaarde van 0°C geregistreerd op 24 september 1931. In Rochefort noteerden we –4,3°C op 16 september 1971 en tijdens datzelfde jaar waren er vier vorstdagen.

De normale neerslaghoeveelheid ligt tussen 65 en 120 mm, naargelang van de plaats. In Ukkel kenden we in 1959 de droogste maand september van de eeuw met slechts 4,7 mm neerslag in twee dagen. In 1984 bereikte de neerslaghoeveelheid de recordwaarde van 198,8 mm. Op 21 september 1959 kwam er in Ukkel een einde aan een periode van 30 dagen zonder neerslag. De dagelijkse neerslagtotalen kunnen belangrijk zijn : zo viel er in Stavelot tijdens een onweer op 1 september 1987 in minder dan drie uur 98, 5 mm neerslag. We vermelden ook nog de stortbuien die vielen op 13 en 14 september 1998 in een strook tussen het Antwerpse en de Hoge Venen. De ochtend van de 14de werden op veel plaatsen dagtotalen van meer dan 100 mm gemeten (de grootste hoeveelheid viel in Wijnegem : 146,8 mm).

Op 29 september 1954 bestond de neerslag op de Ardense hoogplateaus reeds gedeeltelijk uit sneeuw.

In Ukkel schijnt de zon tijdens de maand september gemiddeld 156 uur. Deze waarde werd ruim overschreden in 1959, toen we konden genieten van 299 uren zon. In 2001 daarentegen scheen de zon slechts 65 uur.

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht komen « equinox stormen » niet zo vaak voor. Sedert 1941 is er slechts twee keer een storm voorgekomen rond de herfst-nachteveningen : in 1946 en in 1973.

Op 20 september 1982 werd Léglise getroffen door een hevige tornado, die talrijke woningen verwoestte.(KMI)

Herfst

De herfst of het najaar is een van de vier seizoenen.

De meteorologische herfst begint eerder, op 1 september op het noordelijk halfrond en op 1 maart op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 december respectievelijk 1 juni.

In gematigde klimaatzones verliezen de meeste loofbomen en ook andere planten hun bladeren. In de herfst wordt het flink kouder dan in de zomer, hoewel er periodes met warmte kunnen optreden, de zogenaamde nazomer. (Wikipedia)

De astronomische herfst begint op 22 september 2017 2017 om 22:02 uur. Dag en nacht duren even lang. 

 

Mosselfeest 2017

Tijdens het weekend van 9 september 2017 gaat het jaarlijkse mosselfeest weer door.

Het bestuur en de Supportersclub van S.V.KOBBEGEM nodigt opnieuw iedereen uit op hun jaarlijks

MOSSELFESTIJN § STOOFKARBONADEN

dat tijdens het weekend van  09, 10 en 11 september doorgaat.

Meer nieuws volgt later.

 

Weerspreuken

Trekt voor Sint-Michael (29 september) de vogel niet, geen winter is nog in 't verschiet.

Als de eikels vallen voor Sint-Michael, dan snijdt de winter door lijf en ziel.

Sint-Michael blaast het licht uit, Maria Boodschap (25 maart) steekt het aan.

Als in september de donder knalt, met Kerstmis de sneeuw in hopen valt.

Valt begin september de regen in plassen, het volgend jaar zal 't graan goed wassen.

Septemberregen, komt zaad en wijnstok wel gelegen.