Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
3 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

Aktueel

Oktober

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. Oktober is de herfstmaand.

Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand bij de christenen. (Wikipedia)

 Week van het bos

Week van het Bos  van13 tot en met 20 oktober 2019

Sinds jaren wordt in oktober alle aandacht gericht op de natuur in het bos.

In de scholen maken de kinderen vaak een uitstap naar het bos, samen met het uitwerken van het thema boos.

Vele wandelaars genieten van deze prachtig periode om boswandelingen te maken.

Weer in oktober

Tijdens deze tweede maand van de herfst gaan de normale temperaturen sterk naar beneden. In Ukkel bedragen de gemiddelde dagtemperaturen aan het begin van de maand nog ongeveer 13°C maar aan het eind van de maand nog slechts 8°C. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur liggen tussen 10°C op de hoogplateaus van de Ardennen en 15°C in Laag-België. Die van de minima liggen tussen 3 en 8°C.

Maxima van meer dan 25°C komen soms nog voor, vooral tijdens de eerste decade. De eerste vorst in Laag- en Midden-België kan tijdens deze maand reeds zijn intrede doen. Tijdens de laatste decades van oktober 1922, 1931, 1940 en 1950 werden minima genoteerd rond –5°C. In de Ardense valleien komen negatieve minima regelmatiger voor en de gemiddelde datum van de eerste vorst valt er reeds eind september of begin oktober. In Rochefort zakte de temperatuur op 24 oktober 1983 tot –6,8°C.

De normale neerslaghoeveelheden variëren tussen 60 mm en 120 mm, naargelang van de plaats. De dag totalen van de neerslag kunnen nu en dan hoog zijn na onweer. Nochtans is het ten gevolge van neerslag geassocieerd aan een klassieke storing dat er op 7 oktober 1982 in Botrange 156 mm regen viel in 24 uur, een hoeveelheid die bijna 40% meer bedraagt dan de normale maandelijkse hoeveelheid op die plaats! In Ukkel was de natste maand oktober die van 1932 (227,1 mm) en de droogste was die van 1975 (5,2 mm).

De dagen worden snel korter in de loop van deze maand : de normale zonneschijnduur in Ukkel bedraagt nog slechts 113 uur. Tijdens een goede maand oktober kan het aantal uren zonneschijn nog groter zijn dan 200, zoals bijvoorbeeld in 1965 (225 uur). Als de maand tegenvalt, kan het aantal uren zonneschijn veel lager uitvallen, zoals bijvoorbeeld in 1998 (43 uur).

In oktober begint ook het seizoen van de winterstormen. Een van de hevigste in West-Europa tijdens de twintigste eeuw was die van 16 oktober 1987, met plaatselijk windsnelheden tot 200 km/h in Bretagne en in Engeland . Bij ons werd enkel het noorden van het land getroffen, met windsnelheden tot 130 km/h aan de kust. Op 17 oktober 1967 werd een windstoot gemeten met een snelheid van 147 km/h in Oostende. (KMI)

Halloween

Op 31 oktober wordt Halloween gevierd

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.

 

Weerspreuken

Warme oktober dagen, februari vlagen.

Blinkt oktober in zonnegoud,de winter volgt dan snel en koud.

Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild.

Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.

Brengt oktober wind en kou , dan is januari lauw.

Het laatste weer van oktober , reikt november de hand.

In augustus zure druiven , in oktober zoete wijn.

Oktober met veel regendrang , maakt de sterkste man nog krank.

In oktober veel regen , voor het kerkhof altijd zegen.

Oktober heeft eenendertig dagen , maar vaak het dubbele aan storm en regenvlagen.

Blinkt oktober in zonnen goud , de winter volgt dan snel en koud.