Het weer vandaag  

Weather data OK.
Brussel
19 °C
   

Overzicht kalender  

loader
   

De juiste tijd  

   

Aktueel

Juli

Juli (ook wel: hooimaand) is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Gaius Julius Caesar.

De schoolgaande jeugd heeft nu twee maanden vakantie en vele mensen gaan ook andere oorden opzoeken om na een lang werkjaar van wat rust en ontspanning te kunnen genieten.

Aan allen een rustdoende en ontspannende vakantie toegewenst. (Wikipedia) 

 

 Weer in juli

Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen 18 en 23°C en die van de minimumtemperatuur tussen 9 en 13°C.

Soms kan het zeer warm worden met maxima boven 35°C. Maar ook zeer lage maxima kunnen voorkomen : op 12 juli 1930 bedroeg het maximum in Ukkel slechts 12,7°C, een waarde die men ook soms in de winter registreert !

Juli is gemiddeld de natste maand van het jaar, vooral in Laag- en Midden-België : de normale maandelijkse neerslagtotalen variëren van 50 mm aan de kust tot 130 mm op de hoogste toppen van de Ardennen. Samen met mei, juni en augustus is juli ook een van de meest onweerachtige maanden.

Onweerachtige buien kunnen aanleiding geven tot bijzonder hoge neerslagintensiteiten : zo registreerden we op 5 juli 1985 51,2 mm in een kwartier in de Voerstreek en 120 mm in 4 uur in Neu-Hattlich. Tussen 21 juni en 20 juli 1980 registreerden we in Ukkel de grootste hoeveelheid neerslag in 30 dagen. Het totaal bedroeg er 241,3 mm, terwijl de totale hoeveelheid in Stavelot 315,9 mm bedroeg. In deze tijd van het jaar kunnen droge perioden, samen met grote warmte, nefast zijn voor de vegetatie. Dit was bijvoorbeeld het geval tussen 8 juli en 14 augustus 1990: in 38 dagen viel er toen slechts 1,9 mm neerslag in Ukkel.

Het korter worden van de dagen laat zich al voelen in de normale maandelijkse zonneschijnduur : 1935 uur in Ukkel. In juli 2006 scheen de zon gedurende een recordtijd van 314 uur en juli 2000 was de somberste maand juli van de eeuw met slechts 92 uur.

De rukwinden tijdens onweer kunnen plaatselijk bijzonder hevig zijn. Op 18 juli 1964 werd in Ukkel een windstoot waargenomen met een snelheid van 133 km/u. (KMI)

 

11 juli

De Feestdag van Vlaanderen is een Vlaamse feestdag die op 11 juli valt. Sinds 1973 is dit zo

Op 11 juli 1302 versloegen de milities van de Vlaamse steden en gemeenten, die voornamelijk bestonden uit voetvolk van ambachtslieden en boeren, een leger van Franse ridders te paard, aan de Groeningekouter bij Kortrijk.

Op het slagveld werden nadien honderden gouden sporen teruggevonden, maar de naam Guldensporenslag wordt pas in de loop van de negentiende eeuw algemeen gebruikt.

Deze veldslag moet worden gezien als een episode in de strijd van het voormalige graafschap Vlaanderen tegen de politiek van de Franse koningen om het graafschap aan te hechten bij het Franse kroondomein.

Los van de sociaal-economische factoren die mee oorzaak waren van het verzet en de opstand tegen de Franse koning, en van het democratiserende effect van deze overwinning op de samenstelling van de stedelijke bestuursorganen, heeft deze veldslag een definitieve annexatie van het historische graafschap Vlaanderen bij het Franse kroondomein kunnen verhinderen.

De Guldensporenslag bood alle elementen voor een romantische visie op het eigen verleden, die in de loop van de negentiende eeuw en kort na de Belgische onafhankelijkheid opgang maakte. Deze veldslag gold als een voorbeeld van verzet tegen vreemde overheersing en van drang naar zelfstandigheid en autonomie.

Het ontluikende Vlaamse ontvoogdingsstreven binnen België vond daarin het ideale symbool en voorbeeld voor de verdere ontwikkeling van de eigenheid en het zelfbehoud van Vlaanderen. In een niet geringe mate heeft ook de geromantiseerde versie van deze veldslag door Hendrik Conscience in het boek De Leeuw van Vlaenderen (1838),daartoe bijgedragen.

De gebeurtenissen van 1302 zijn tot het collectieve bewustzijn van de Vlamingen gaan behoren en liggen vandaar mee ten grondslag aan de officiële symbolen van de Vlaamse Gemeenschap

 

Kermis 2017

Elk voorlaatste weekend van juli is het weer feesten geblazen in Kobbegem.

Een Kobbegem kermis met zomerse activiteiten !

Van vrijdag 21 juli tot en met maandag 24 juli is het weer zover.

 Dit jaar heeft het Komitee Kobbegem Kermis iets te vieren!

Het is namelijk exact 20 jaar geleden dat de hernieuwde Kobbegem Kermis boven de doopvont werd gehouden.

Twintig jaar lang, zonder onderbrekingen, heeft het comité van juli dé feestmaand in Kobbegem gemaakt! En omdat tradities nu eenmaal voortgezet dienen te worden, hebben ze ook dit jaar weer een topeditie voor u klaar!

Van de inmiddels bekende formule wijken ze niet meer af! Het enthousiasme, de groeiende opkomst van bezoekers en sympathisanten en de vele dankwoorden getuigen dat dit voor u de ideale combinatie is van feest, sfeer, gezelligheid, samenzijn,... Zij zorgen dit jaar enkel nog voor dat tikkeltje meer!

Op vrijdagavond zorgen ze voor een nog zwoelere barbecue; de strijd tussen de Kobbegemse straten, voor het winnen van de trofee van "Slimste straat van Kobbegem", wordt op zaterdag nog intenser; op de zondagse kindernamiddag worden de activiteiten nog uitgebreid; én de afsluitende maandagavond beloofd een heus feest te worden met de komst van Jo Vally en Get Ready!

Het volledige programma vinden jullie verder op deze website www.kobbegemkermis.be, in het boekje of op Facebook "Kobbegem Kermis".

Weerspreuken

Wisselen in juli regen en zonneschijn , 't zal het naaste jaar voor de boeren kermis zijn.

Brengt juli het gloed, zo gedijt september goed.

De wakkere hooimaand geeft de zeisen, de maaier in de hand met vlijt, daar lege schuren hooi vereisen, om het vee te voeden in wintertijd

Vóór Sint-Jan neemt de zee de buien an.

Brengt juli het gloed, zo gedijt september goed.

De wakkere hooimaand geeft de zeisen, de maaier in de hand met vlijt, daar lege schuren hooi vereisen, om het vee te voeden in wintertijd

Slechts in juli gloed, worden oogst en vruchten goed.

Juli helder en klaar, heet altijd een goed jaar.

Als de mieren in juli hoge hopen opwerpen, dan zullen we dat in de winter merken.

Wil september vruchten dragen, dan in juli hitte om te klagen.

Juli louter zonneschijn, zeker krijgen we gouden wijn.